Fermenteren is het gebruik van micro organismen met als doel deze 3 voornaamste redenen:
Het langer houdbaar maken van voedsel was vooral heel vroeger zelfs vanuit de oertijd noodzakelijk.
Er waren in die tijd geen koelkasten ( deze hebben wij net amper 50 a 60 jaar) en vooral in tijden van voedsel schaarste zoals bijv een strenge winter, was het noodzakelijk een manier te vinden voedsel lang (veilig) houdbaar te maken.
Denk aan pekelen van groenten maar ook vlees, hier kwam niet alleen zout aan te pas maar is er ook een traditionele manier van voedsel begraven in de grond.
De natuurlijke micro-organismen in de grond, samen met de anaërobe omgeving (zonder zuurstof), bevorderden het fermentatieproces. Groenten, vlees en zelfs zuivelproducten werden vaak op deze manier gefermenteerd. Het resultaat hiervan was niet alleen de lange houdbaarheid van voedsel, maar er ontstaan ook in nieuwe smaken en texturen door het fermentatieproces.
Naast het pekelen/ fermenteren van groenten, maken wij nog 2 gefermenteerde producten met andere technieken:
Met de technieken die je leert om azijn te maken kun je thuis zelf aan de slag om je eigen appel azijn te maken of wat dacht je van peren azijn? Ik geef je veel opties en variaties om de basis techniek in de praktijk uit te voeren. Ook leg k je uit hoe belangrijk het gebruik van natuur azijn is bij aandoeningen van het lichaam en de voordelen voor de spijsvertering.
Wie lust dat nou niet? Hoe gaaf is het je gezin een gezondere en net zo lekkere versie voor te schotelen. Ik leer je zoveel fijne kneepjes, dat je thuis meerdere variaties kunt maken van deze techniek, denk aan sambal bajak maken bijvoorbeeld.
Je krijgt dus veel meer mogelijkheden en adviezen om te variëren vanuit de basis die jou geleerd wordt tijdens de cursus.